lørdag 26. februar 2011

Foccaciabrød og litt tapas


Foccacia ferdig til servering.

Siden vi fikk besøk i går kveld ønsket jeg å verdsette hans besøk med litt god mat og valgte da litt tapas.

Tapas er nok for de fleste velkjent. Men syns allikevel det er verdt å nevne litt om dens opphav. Tapas kommer fra det spanske navnet tapar som betyr å "dekke over/dekke til". Opprinnelig plasserte man en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre fluer. Og i følge legenden startet tradisjonen med kong Alfonso X, som drakk vin sammen med småretter som rekreasjon etter sykdom. Etter at han ble frisk ga han alle tavernene ordre om å ikke servere drikke uten en liten matbit/snack "tapa" (kilde  Wikipedia). Dette var det nok ikke alle som viste.

Når man leser i kokebøker om fingermat og alt man kan lage, kan man fort bli litt motløs. For det tar tid dersom en skal lage selv bare småe retter, når man skal lage flere typer. Men jeg valgte å jukse litt og gjøre det litt enkelt for meg selv. For jeg tenker at man behøver ikke lage alt selv fra bunnen av, som å slakte oksen til choritzoen og høste oliven. Jeg handlet inn litt ulik kjøttpålegg, oliven og aioli (jeg foretrekker den med sennep i, da jeg syns mange har så utpreget majones og hvitløksmak) og ulike grønnsaker til en god salat. 

Men til tapas er Foccacia selvskreven og den lager jeg selv. Det er i grunnen ganske lett, men tar litt tid for den den skal heve i flere omganger.   

Basis ingredienser: gjær, vann, sukker, salt, olivenolje, durumhvete og hvetemel.
Smakstilettinger; urter, oliven, tomat, fetaost etc.

Oppskrift:
1 pose tørrgjær
6 dl lunkent vann
1 ts sukker
3 ts salt (jeg foretrekker havsalt)
8 ss olivenolje
400 g durumhvete
500 g hvetemel (står i oppskriften 600 g men det blir alt for mye)



Etter første heving (1)

1. Bland gjær, sukker, salt, durumhvete, vann og urter. Det skal være en ganske bløt konsistens. Heves i 30 min.
2.Bland i hvetemel og litt av oljen. Kna deigen vel og lenge (eller la maskinen gjøre jobben for deg). Ha resten av oljen utenpå  slik at deigen blir glinsende. Heves i ca 1 time.
3.Smør en langpanne ha deigen i (dersom du bruker bakepapir er det ikke sikkert bunnen blir sprø). og pensl med olje.  Etterheves i ca 30 min.


Etter hatt på olje (2)


 Før steking (3)
Etter at den har etterhevet. stikker jeg små "hull" i deigen. Har på tomat og fetaost. Et annet alternativ er oliven og timian.
Stekes på 200 grader C. i 20-30 minutter.
(Foccaica som med annen hvetebaks blir fort tørr).

I tillegg laget jeg ovnsbakte poteter, kylling og så laget jeg etter tips fra en venninne Dulcita tomat fylt med snøfrisk


Du skærer av toppen av tomaten. graver ut litt av kjøttet med en liten kniv. Hadde litt salt. Fylte med Snøfriskost, naturell (her kan man bruke med eller uten krydder) og pyntet med gressløk og litt kvernpepper.


Jeg tok den kjappe løsningen med å bruke potetlumper. Man kan lage lakseruller selv, men det hadde jeg ikke tid til. Jeg smurte lompen med snøfriskost, hadde på røkelaks og gressløk. Kutter opp i passende biter. Alt rask og veldig enkelt. Det hele nøt vi med en god Chablis!


tirsdag 22. februar 2011

Små gleder i hverdagen.

Etter at jeg begynte å vandre her i blogglandia og sett på alle blogger som omhandler interiør må jeg innrømme at det kribler litt å friske opp hjemmet mitt. Finner plutselig ut at jo en slik burde jeg jo ha hatt, og for å ikke snakke om hvor fint det hadde vært med akkurat den tingen akkurat der. Om mannen min er like enig i mine meninger og prioriteringer om emnet kan vel diskuteres.

Det var en gang vi var i butikken og jeg kom over en pute, som jeg tenkte ville gjøre seg fin i sofaen. Naiv som jeg var holdt jeg den opp for han og spurte "hva syns du om denne, kjøpe eller?" Han svarer litt lettere uinterissert "har ikke vi nok puter?" Jeg forstod at dette var et retorisk spørsmål. Og tenkte "Nok puter, nei kan man få nok av det da", tenkte jeg i mitt stille sinn... Men heldigvis lærer jeg av mine feil, for nå spør jeg ikke han om det lenger :-) Noen hverdagsgleder må man tillate seg (innenfor rimelighetens grense selvfølgelig). Det skal legges til at han spør meg lite til råds før han går til anskaffelse av en ny drill eller annet som er å få kjøpt på Clas Ohlson.



Her om dagen på min vandring i Gamlebyen hvor jeg selvfølgelig var inneom en av mine favorittbutikker Lille Spesial, kom jeg over noen søte produkter som jeg bare måtte ha. Det skal sies at etter mine ferder og navigeringer her inne har jeg blitt ganske inspirert, som har ført til noen nye anskaffelser i heimen.  Jeg klarte ikke å forlate denne glasskrukken med hjerte på lokket og tenkte at denne vil jo passe perfekt på min nye hylle på kjøkkenet. I tillegg bare måtte jeg ha dette lille blåe hjertet. Har ikke helt funnet et fint sted til det enda, men foreløpig holder den seg sammen med krukken.  


Her står krukken velplassert på hyllen, sammen med et kortmaleri, som er kjøpt i et attelier i Fjellbacka. Om jeg skal ha noe i krukken vil tiden vise. Men det er slike ting som kan bidra til litt hverdagsgleder. Skal ikke så mye til :-) 

søndag 20. februar 2011

Cafèliv i gamlebyen

Jeg har igjen vært på cafè. Siden jeg fikk så mange hyggelige tilbakemeldinger fra mitt forrige cafèbesøk, har jeg på nytt tatt tasteturet fatt for å skrive noen ord fra dette hyggelige besøket. Turen denne gangen gikk til Gamlebyen, Fredrikstad og Mormors cafè.

Mormors cafè er opptatt av rene og gode råvarer og bruker mat fra lokale leverandører så langt dette er mulig (hentet fra deres egen hjemmeside). Dette er en hyppig besøkt cafè med mange gjester. Det gjør at det noen ganger kan være vanskelig å finne bord. Men dersom man har litt tolmodighet blir det nok et bord ledig. Eller så kan det hende du har litt flaks som vi hadde i går, at det er noen som er på tur til å gå akkurat i det du kommer inn.


Tross i at det er en travel cafè er det en lun og trivelig atmosfære. Opplever ikke dette stedet som støyende. Her er det mulighet for å ta en pause fra en ellers hektisk hverdag men noe godt i koppen eller en liten matbit.


Vi spiste tapas, 8 biter, bestående av spekeskinke, artisjokk, varme poteter, kjøttboller (ikke sterke), brie, en til ost (mulig parmesan), oliven og salat. Det serveres brød til retten. Alledeles nydelig både i smak og utseende. Og man må ikke vente lenge på maten.  Min mann drakk denne solbærsaften, og mener at den smaker som bestmors egenproduserte saft. Før måltidet nøt jeg en chai latte i en stor og romslig kopp. Alt dette kan anbefales!

Inne fra cafèen. Har du øye for detaljer er det masse å se på, som igjen bidrar til å skape en hyggelig atmosfære.  


Du kan enten velge å sette deg i en godstol når kaffen skal nytes, eller sitte ved et mer større og stabilt bord om dere er mange gjester som skal nyte en matbit. Her er det mage muligheter så bare å velge det som måtte passe, så langt det er ledig da :-). Det er også mulighet til å reservere bord dersom man er mange, og er der i en spesiell anledning. De er veldig behjelpelig og imøtekommeneMormors cafè. Dersom du har lyst til å lese mer om cafèn kan du gå inn på deres hjemmeside: http://www.mormorscafe.com/

Når tallerken er tom og praten går mot slutten, kan man avslutte dagen med å rusle rundt i Gamlebyen. Er ikke livet herlig! God tur!

fredag 18. februar 2011

Dagens anskaffelse

Jeg er en hobbyfotograf som lenge har hatt lyst på et macro objektiv. Jeg synes macrobilder er flotte, siden man kommer så nærme motivet man ønsker å fotografere. Etter å ha sett godt etter i min lommebok, tok jeg meg den frihet til å gå til anskaffelse av nettopp dette. Jeg valgte et objektiv fra Tamron. Dette er noe billigere enn objektiver fra orginalmerkene. Jeg har ikke fått testet det ut, men regner med at jeg kommer til å få mye glede av dette objektivet.

Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro Lens Review
Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro Lens Review

onsdag 16. februar 2011

Superkvinnen tester cafèer i Østfold.


Som innflytter til Østfold er det vanskelig å unngå Gamlebyen. Men jeg har oppdaget at Østfold har mer enn Gamlebyen å tilby, og det er jo bra. Og da tenker man kanskje på hva annet Fredrikstad har å tilby, men nei. For jeg har vært litt lenger av gårde. Jeg har vært så heldig å bli introdusert til en koselig perle i Mysen, en cafè som heter Cafè frikvarter. Flott navn!

Cafè frikvarter ligger i det som tidligere har vært en barneskole, sentralt i byen. Når jeg kom inn der ble jeg møtt med en varm og hyggelig atmosfære, i tillegg utviste den en vennelighet, noe som er fraværende i mange andre cafèr. Og personalet og servicen var upåbeklagelig. 



Ikke nok med at jeg synes cafèen i seg selv var tiltalende, men her lå det masse spennende produkter og bare ventet på å bli kjøpt. Og svak som jeg er for det gode liv klarte jeg ikke å   unngå fristelsen.

Her er litt av hva de har å tilby:

 
Et utsøkt utvalg av produkter fra Olivers & co.
Hvem hadde trodd man skulle finne det i indre Østfold.



Balsamico fra Olivers & co med ulike smaker.

Er ikke disse boksene søte og morsomme! For å ikke snakke om den vekten.
Vet ikke hvem som har laget/desinget disse produktene.
 
Div kopper og skåler som hører med når en god te eller smakfull kaffe skal serveres.


Legg merke til det som står i  nest øverste hylle. Det er to epleskrellere, som hvistnok skal være helt fantastiske!
Og sjekk de nydelige skålene!
Boken Essbærliv er en bok om og laget lokalsamfunnet.
Her står også musikkanlegget som bidrar til å lage god stemning når maten eller kaffen skal nytes.

 
Syns de skålene var så nydelige at jeg var nødt til å ta et nærbilde. Skålene er fra Marlene M.
 
Dette er gave-merkelapper med ulik design. Fin vel!


Som du ser har denne Cafèn forskjellige ting å tilby av produkter som kan kjøpes og nytes hjemme. I tillegg har de forskjellige godsaker som vil tilfredstille selv den kresne gane under ditt opphold. Selv spiste jeg en nydelig kremet kylligsuppe med deilig foccacia brød. Og kvelden rundet jeg av med en deilig presskanne kaffe med noe søtt attåt.

Jeg ble som sagt betatt av denne koselige cafèn som ligger i indre Østfold, som jeg anbefaler folk å ta turen innom når anledningen byr seg.  Men det jeg ble så facinert av, er hva denne cafèn har å tilby utenom kaffelatte og winerbrød. De bruker å ha temakvelder hvor deilig mat eller sjokolade står på menyen. Nå i april skal de ha tema "smak av chili". Jeg syns det er så gøy å høre om når man lager noe litt utenom det vanlige og når man lykkes slik som det virker Cafè frikvarter gjør.


Dagens fangst:  


Denne kakeoppskriftboken er et resultat av en lokal kakabakekonkurranse. Her finner du mange deilige
oppskrifter. Gleder meg til å prøve!



Måtte bare ha denne lille beskjedtavlen. Den skal henges opp på mitt kjøkken. Så kan ikke "supermannen" unnslippe lenger :-).

Dersom du har latt deg friste og har lyst til å sjekke mer ut av denne herlige perlen kan du gå inn på deres nettside. www.cafefrikvarter.no

God fornøyelse!


torsdag 10. februar 2011

Nei, Marka er visst ikke for alle!


Kilde: http://fam-johnsen.com

Bruk av Marka debatteres heftig etter Bjørn Egil Halvorsens innlegg i Aftenposten. At dette blir debatt er i seg selv et tankekors. I dagens samfunn står kravene i kø om å kaste seg på den ene trenden etter den andre. På sommeren skal man kaste seg på hjul langs landeveien hvor man trener iherdig til Birken for å forsvare sin manndom. Mens om vinteren byttes den gule ledertryøen og sykkelbuksene ut med en litt for trang trikot som skal lyse vei i skisporet. Og nåde den mojonisten anført i sin røde utvaskede annorakk som våger å bruke de nypreparerte løypene i beste treningstid - for slike fartssinker skal vi ihvertfall ikke ha!



Dersom skientusiastene skal få viljen sin om egne traseèr vil Marka etterhvert ha følgende å tilby:


- Egne løyper for de med litt for trange trikoter hvor drømmen om å bli sammenlignet med Bjørn Dæhli er høyst levende.
- Egne løyper for de over 60 med anorakk og tursekk
- Egne løyper for de single litt runde som endelig har begynt på ny slankekur.
- Egne løyper for par med barn
- Egne løyper for par uten barn
- Egne løyper for par med barn og hund
- Egne løyper for par uten barn og med hund
- Og bruk av pulk er selvfølgelig forbundt for pulkene ødelegger jo skisporene.

Og så ble alle fornøyd og levde lykkelig i alle sine dager. Vi kan selvfølgelig velge å tro at det er enkelt, men det er det ikke. Og hele denne debatten vitner og bekrefter bare for noen jævla egoister vi har blitt. Bare alle var lik som meg, da ville alt være bra- or NOT!

onsdag 9. februar 2011

Duften av nystekt brød

Det er lite som slår duften av nystekt brød. Den deilige luktet tirrer magen til å tro at du er sulten, selv om du egentlig er mett. Og slik er det her hos meg nå. For nå står brødet i ovnen å godgjør seg. Men i disse tider hvor julefettet skal bort og slankeoppskriftene står i kø skal vi jo egentlig holde oss unna brødmat og slikt- vi har jo tross alt lært at disse karbohydratene kan forvandle oss til elefanter. Men med dette kan jeg glede alle dere brødelskere som ligger i hardtrening for bikinisesongen, for dette er et lavkarbobrød, uten mel. Når jeg fortalte at jeg hadde bakt brød uten mel, fikk jeg flere tilbakemeldinger som...jammen går det an da?? Dette er nok neppe noe for store staute karer, men så ligger nok de neppe i hardtrening for bikinisesongen. Men det skal sies at det er ikke bare for de som jobber seg målbevisst mot sommerens idealmål. Det er sunt, godt og det metter.

Oppskriften til 1 brød er:
4 egg
1/2 boks creme fresh eller kesam
3 ss kaldpresset olivenolje/rapsolje
1 ss bakepulver
1/2 ts salt
50 g linfrø
50 g havrekli
50 g sesamfrø
50 g solsikkefrø


Pisk eggene og bland inn creme fresh og olje. Tilsett resten og rør om. Konsistensen skal være bløt, altså ulik andre brødoppskrifter. Dekk en brødform med bakepapir. Hell røren oppi og sett i ovnen. Ingen heving.

Nederste rille 180 grader i 55 min. For stort brød dobbel oppskrift og 10 min lenger steketid.

Dette er virkelig brød på 1-2-3! Enklere kan det ikke bli.



Velbekomme!